Om båtstölder

Om båtstölder

Category : Uncategorized

Vi påminner om att det sker omfattande båtmotorstölder på Rådmansö.  Från Norrtäljepolisen har vi fått följande:

Mellan den 7 maj och 11 juni har det skett 9 st båtmotorstölder i Norrtälje lokalpolisområde. Vid två fällen har motorer stulits från båtar liggande i vattnet vid Håtö.

Tänk på att saker/redskap kring motorn kan användas av gärningsmännen ex skottkärror, surfingbrädor och rep. Lås in/ fast sådana saker. Försvåra och skapa förlängd brottstid vid själva tillgreppet. Gärningsmännen vill inte att det tar tid vid bryggan. Båten kommer att tas loss och förflyttas. Om det tar för lång tid/är för komplicerat väljer gärningsmännen en annan båt. Förankra kättingar, ej rep/tampar i stålbalk, ej i trä, är ett sätt. Ha kraftiga kättingar/lås. Sätt fast motorn med kätting/hänglås längre in i båten, ha inte enbart motorfäste med bult. Förankra båten både i brygga och boj. Komplicera fastsättningen i y- bommen så att båten blir svår att manövrera om den dras bort. Gärningsmännen måste i sådana fall tillgripa både y-bom och båt. Motorer som sitter kvar på uppställda båtar/vinterförvaring är mycket utsatta, lätta att tillgripa. Försök minska ned den tiden som brottet kan ha begåtts. Det är omöjligt att sätta in åtgärder vid rätt tidpunkt annars. Vid anmälan måste kännetecken/uppgifter på motorn uppges, antal hk, fabrikat, motornummer. Detta behövs om det ska gå att upptäcka att motorn är tillgripen/identifiera och återlämna den till ägaren. Mvh Annika Eriksson, Norrtälje

Hälsningar
Gunnar Berg
Bryggansvarig i Styrelsen