Hoppa till innehåll

Vatten och avlopp

  • av

Information om fortsatt utbyggnad

Kommunen har nu tecknat avtal med alla föreningar på Håtö-området. Det innebär att man har påbörjat upphandling av entreprenör för utbyggnaden. Vecka 30 26/7 är sista datum för inlämning av anbud på totalentreprenaden för stamnätet. Vecka 32, 33 sker utvärdering och i slutet av augusti informeras om vem som kommer vara huvudentreprenör. Den utvalde entreprenören får september månad på sig att utföra detaljprojektering. Sen kommer arbetena att sätta igång när de sommarboende lämnat området. Grävningen börjar tidigast i oktober och man drar huvudstråken (stamledningen) först.

Innan arbetet startar så kommer områdena där ledningen ska dras fram att besiktigas gemensamt av kommunen, entreprenören och tomt- och vägföreningen. Därefter fastställs tid- och arbetsplan för i vilken takt utbyggnaden sker på i de olika etapperna.

Några vanliga frågor kring utbyggnaden är;

  • I vilken omfattning kommer vägarna att vara framkomliga under utbyggnaden?
    Svar, i kravet på entreprenören ingår att vägarna alltid ska vara framkomliga för såväl oss boende som för andra t.ex. utryckningsfordon.
  • Var kommer anslutningen vid min tomtgräns placeras?
    Svar, placeringen kommer att bestämmas i samråd med fastighetsägaren.
  • Måste man ansluta sig även om man inte har vatten indraget i huset?
    Svar, alla måste betala för anslutningspunkten när den är klar men man avgör själv om eller när man vill koppla på och börja använda vattnet.
  • Hur mycket kommer anslutningen att kosta?
    Svar, kostnaden bestäms i kommunens VA-taxa och beror på tomtstorlek, för närvarande är kostnaden 260 718:- för en tomt på 2500m2. Se mer på följande länk.
  • Kommer dagens sommar/vintervattenledningar att finnas kvar.
    Svar, ja de kommer finnas kvar och om de skadas under utbyggnaden ska de repareras. Om de ska fortsätta användas när utbyggnaden är klar avgör varje pumpgrupp själva.
  • Kommer tomtägarföreningen att hjälpa till att hitta bra entreprenörer för att göra installationer på medlemmarnas fastigheter?
    Svar, den här frågan har vi diskuterat i styrelsen och vi anser att det i första hand är en uppgörelse mellan fastighetsägare och entreprenör. Styrelsen anser inte att föreningen ska göra någon ramupphandling av entreprenörer som medlemmarna kan ropa av. Däremot så kan vi sammanställa medlemmarnas erfarenheter av de entreprenörer som använts och därigenom förmedla en bild av vilka som gjort bra jobb.
  • Kommer det dras fram bredband i samband med att man gräver för vatten och avlopp?
    Svar, det kommer samtidigt att läggas ner rör för fiber. Det är dock inte klart när, hur och av vem fiberdragning görs.