Protokoll fört vid årsmöte i Håtö tomtägareförening den 17/3 2016
1. Mötet öppnades
Föreningens ordförande Lars-Göran Uddholm öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna.
2. Val av ordförande för mötet
Till mötesordförande valdes Lars-Göran Uddholm.
3. Val av två justeringspersoner tillika rösträknare
Till justeringspersoner tillika rösträknare valdes Jaakko Salminen, Brusmarsvägen 31, och Kenneth Westman, Brusmarvägen 34.
4. Justering av röstlängd
Det antecknades att 60 medlemmar var röstberättigade vid årsmötet varav 3 stycken via fullmakt.
5. Fråga om mötets stadgeenliga utlysande
Det fastslogs att årsmötet var stadgeenligt utlyst.
6. Fastställande av dagordning
Den föreslagna dagordningen fastställdes.
7. Styrelsens förvaltningsberättelse
Styrelsens förvaltningsberättelse som sänts ut med kallelsen föredrogs utifrån rubrikerna av Lars-Göran Uddholm och godkändes av årsmötet.
8. Fastställande av balans- och resultaträkning samt disponering av resultatet
Den ekonomiska rapporten för 2015, som sänts ut med kallelsen, föredrogs av kassören Birgitta Markén Modigh varefter årets resultat fastställdes.
9. Revisorernas berättelse samt fråga om ansvarsfrihet
Revisionsberättelsen lästes upp av revisorn Ingrid Haglind och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.
10. Fastställande av budget för år 2016, avgifter, samt sista inbetalningsdag
Styrelsens budgetförslag presenterades av Lars-Göran Uddholm. Föreningen har under en tid haft stora åtaganden avseende allmänningar och bryggor. Underskottet i årets budget utgör slutet på denna ”puckel” av åtaganden. Vi har i dagarna även fått besked, om intäkter från Kommunen avseende träd, vilket gör att vi nu kan räkna med ett balanserat resultatet för 2016.
Medlemsavgiften för 2016 föreslogs vara 950 kr och avgiften för bryggplats eller svajplats 800 kr. Sista inbetalningsdag ska vara den 30/4 2016.
Föreningen ska som vanligt även ta in fiskevårdsavgiften (85 kr) och vägavgiften (1000 kr) och överför dessa till respektive föreningar.
Mötet beslutade att fastställa budget och avgifter i enlighet med förslaget.
11. Fastställande av ersättning till funktionärer
Årsmötet beslutade att ersättningen ska vara totalt ett prisbasbelopp.
12. Fastställande av antalet suppleanter i styrelsen
Årsmötet beslutade att antalet suppleanter i styrelsen för verksamhetsåret 2016 ska vara två.
13. Val av styrelse
Då valberedningen inte var närvarande föredrog Lars-Göran Uddholm valberedningens förslag till ny styrelse. Årsmötet fattade beslut i enlighet med valberedningens förslag, vilket var att:
a) ordförande väljs på 1 år, Lars-Göran Uddholm (omval)
b) Styrelseledamot väljs på 2 år, Birgitta Markén Modigh (omval)
c) Styrelseledamot och förvaltare väljs på 2 år, Lars-Göran Johansson (omval)
d) Styrelsesuppleant väljs på 1 år, Anders Lundsten (omval)
e) Styrelsesuppleant väljs på 1 år, Lars Olsson (nyval)
f) Revisor väljs på 1 år, Ingrid Haglind (omval)
g) Revisor väljs på 1 år, Ingemar Dahlgren (omval)
h) Revisorssuppleant väljs på 1 år, Julia Holtz Elvesjö (omval)
i) Revisorssuppleant väljs på 1 år, Vakant
Årsmötet godkände att låta en revisorssuppleantplats vara vakant.
Lars-Göran Uddholm föreslog att till valberedning på 1 år välja de två ledamöterna
a) ledamot till valberedning och sammankallande, Monica Lind (omval)
b) ledamot till valberedning, Jan Magnusson (omval).
Årsmötet godkände valet av de två och att låta en ledamotspost vara vakant.
14. Behandling av inkomna motioner
Motion
Eva Örnskär presenterade bakgrunden till sin motion om att:
Ägandet kan utformas på olika sätt men syftet bör vara att ingen bryggplats skall kunna bli utan bom på båda sidor, vilket skulle kunna ske om båtägaren av en plats väljer att ta bort “sin” bom. Om bommar och underhåll skall ingå i bryggavgiften bör bryggplatser med bara boj och ingen bom hyras ut till en lägre kostnad.
Kommentar från styrelsen och diskussion
Gunnar B har tillsammans med byggbasarna inventerat hur stor fråga detta har varit. Det är sällan det saknas en bom (men ibland kan längre tampar behövas). Praxis är att man betalar mellan 3 000 till 4 000 kr vid övertagande av någons båtplats och Y-bom, vilket motsvarar marknadspris för en begagnad bom.
Mot bakgrund av att systemet, där styrelsen äger max två bommar per brygga, fungerar utan större upplevda problem idag, föreslår styrelsen att motionen avslås. Styrelsen uppdrar vidare åt bryggansvarige att förtydliga stadgarna för båtplatser (obs ej detsamma som föreningens stadgar) hur Y-bommarna hanteras och ägarskapet av dem.
Beslut
Årsmötet beslutade att avslå motionen.
Motion
Staffan Hasselsköld presenterade sina förslag om att
- Reparera stigen före och efter spången från Brusmarängen mot Brusmarviken på ett hållbart sätt eftersom det är ett ständigt återkommande problem med att det blir lervälling där.
- Reparera början av stigen som går från Brusmarvägen genom skogen till Brusmarviken. Självklart bör även detta ske på ett hållbart sätt eftersom problemet är återkommande.
- Märk upp de stigar som idag fungerar bra som gång och motionsstig med ”Hälsans stig” eller liknande. De stigar jag främst tänker på är de som kan kopplas ihop och som går från Brusmarvägen genom skogen ner mot Brusmarviken vidare förbi Seglarskolan och som sedan rundar Rävgadden och vidare upp mot brevlådorna.
Kommentar från styrelsen och diskussion
Det som motionären beskriver anser Styrelsen vara frågor om skötsel av allmänningar, vilket är reglerat i stadgarna som en styrelseuppgift. Styrelsen anser inte att de åtgärder som motionären lyfter fram kräver ett årsmötesbeslut utan ingår i det ansvar som styrelsen redan har.
Åtgärdande av stigen över Brusmarängen är beställt men ännu inte utfört. De stigar vi successivt anlägger kommer att märkas ut på lämpligt sätt och föreningens förvaltare undersöker olika alternativ.
Märken har införskaffats för vår stig. Styrelsen påpekade att vi inte bör använda begreppet ”hälsans stig” då det är ett skyddat varumärke och förknippat med regler som Styrelsen anser onödigt omfattande.
Motionären hade full förståelse för att det nu är svårt att få gehör för arbetet med Brusmarängen under den nu pågående VA-utbyggnaden, men önskar att få till stånd en lösning vid Brusmarsängen så snabbt som möjligt.
Beslut
Inget separat beslut fattades, då beställning av åtgärdandet av stigen över Brusmarängen redan är gjort och en utmärkning av stigen kommer att ske. Styrelsen fick mötets förtroende att arbeta vidare med frågan inom ordinarie plan.
15. Beslut om skogsavverkning 2016
Inget beslut om skogsavverkning fattats för 2016. På grund av VA-utbyggnaden i vårt område kommer vi inte att utföra några omfattande skogsgallringar. I gällande skogsvårdsplan föreslås ljushuggning på områdena 4, 5 och röjning på områdena 1, 16, 17 och 18 samt blädningshuggning (större och äldre träd) i avdelning 9, 10 och11. Gallring i område 22, 23 (innanför Rävgaddsvägen). Dessa åtgärder flyttar vi nu till 2017 och 2018 och eventuellt till den nya skogsvårdsplanen. Sedan tidigare har vi dock beslutat att röja och gallra i område 5 (kiosktomten) och område 18 (nära Brusmarängarna).
16. Information
A. Allmänningar
Föreningens förvaltare Lars-Göran Johansson redogjorde för förvaltningen av föreningens allmänningar.
Den nuvarande skogsvårdplanen avser perioden 2009 till 2018 och togs fram med hjälp av Skogssällskapet. Arbetet med föreningens skogsvårdsplan efter 2018 ska startas under 2016 och experthjälp kommer att införskaffas. Målet för den nya planen ska även fortsättningsvis vara att sköta våra skogar så att de höga naturvärdena finns kvar för kommande generationers rekreation. Vårt Håtö ska vara ett rekreationsområde och skogsvårdsplanen skall understödja detta och inte ett område för maximal fibertillväxt.
Tidpunkten för årets vassklippning blir runt midsommar. Vi planerar att även i år engagera Svensk vassklippning med två aggregat. Upprepning är viktigt för att minska tillväxten. Klippning kommer att ske ca 10 meter på vardera sidan av bryggorna. Inne i Brusmarviken och i större vassruggar kommer ”öppningar” att skapas för tillgänglighet och bättre genomströmning; kanalen in till Lermaren och framför allmänningen i Lermaren. Vassklippningen kommer att samordnas med Viken, Insjön och Håtövikens föreningar. Arbetet ska även i år ske i samarbete med Fiskevårdsföreningen
Föreningens ängar kommer att i görligaste mån klippas som brukligt trots VA-utbyggnaden. Dräneringsarbete har beställt till Brusmarsängen, där det planerar att lägga fiberduk och grusning. Ett krav är att det fortsatt går att klippa ängen utan att få in grus i maskinen. De utlånade ängarna för uppläggning av sten, grus och lera skall när arbetena är klara återställas av entreprenören.
Får för att märka slingan runt Håtö har röda märken införskaffats. Stigar kommer att fortsätta grusas. Näst på tur är området från H-bryggan och stigen nära båtrampen. Beställt är också en förbättring av stigen runt spången vid Brusmarviken.
Föreningens städdag för våren är planerad till lördagen den 16 april. Varje städområde (pumpgrupp) bestämmer och samordnar sitt arbete. Styrelsen uppmanar varje pumpgrupp att utse en städområdsansvarig, vars uppgift är att planera arbetet och entusiasmera de boende att hjälpa till. Nytt för i år är att ett alternativ till att elda sly är att samla in grenarna och träd för flisning. De ska då läggas i högar vid vägkanten med rotändan i samma riktning. Som sly räknas en omkrets runt stammen på max 15 cm ~ 5 cm diameter. Om träd önskas fällas skall en ansökan lämnas till förvaltaren/styrelsen. För att låna föreningens motorsåg krävs körkort för motorsåg. För att låna röjsågen krävs erfarenhet och god skyddsutrustning (hjälm, första förband etc).
Skyddsjakt. Skyddsjägarna har under 2015 bedrivit vakskytte men ej fällt några djur. Under vintern 2014/15 fanns det minst ett lodjur i vårt område varför rådjuren till stor del höll sig undan från Håtö. Rådjuren har under hösten 2015 återvänt men flyttar runt mera pga. de mark- och sprängningsarbeten som skett för VA-utbyggnaden. Färre rådjurskid har observerats förmodligen då antalet rävar ökat. Fler spår efter vildsvin har noterats, troligtvis för att antalet vildsvin har ökat. Förhoppningsvis drar sig vildsvinen undan när det ökar med folk på Håtö till våren och sommaren. Inga störande mängder med kanadagäss eller kråkor har noterats.
B. Bryggor
Föreningens bryggansvarige Gunnar Berg redogjorde för förvaltningen av föreningens bryggor. Den nuvarande underhållsplanen gäller för perioden 2013-2018. I juni 2015 träffades bryggbasarna och uppdaterade denna. Följande åtgärder har genomförts under 2015 enligt underhållsplanen:
- En ny K-brygga har upphandlats, köpts in och monterats.
- Den gamla K-bryggan har bogserats till Brusmarviken.
- Smärre förbättringar av brygga AB och B: räcke monterats på ramperna.
- Smärre reparationer och uppgraderingar har skett på två bryggor, C och F.
- I våras revs brygga H
I planen för 2015 låg även att förbättra iläggningsrampen. Det arbetet hanns tyvärr inte med, utan planeras istället att utföras under 2016. För 2016 planeras även att fortsätta underhållsarbetet med räcken på ramper, kättingbyte mm. I planen finns även att avveckla brygga E. Det sker genom att ta bort trädäcket, men behålla stenkistan. Stenkistan görs då om till en fiskevårdsplats. Avsikten är att om ett behov av mer byggplatser uppstår kunna återställa bryggan.
C. Av föreningens informations och hemsidesansvarige
Föreningens sekreterare och webbansvarige Staffan Hagnell berättade att allt fler hittar till vår webb. I genomsnitt hade den 375 besökare/månad under 2015, vilket är en ökning med 40% sedan 2014. Under året har endast några smärre förändringar gjorts av menyer och layout. Önskemål på en ny layout som är bättre mobilanpassad har framförts. Staffan välkomnade fler skribenter till webben som t.ex. skulle kunna skriva reportage och intervjuer om händelser i området.
Vi har fått in e-postadresser till föreningens medlemsmatrikel och har nu e-postadresser till 98 av föreningens 229 medlemmar. Det fanns ett stort intresse för att det till nästa årsmöte återkomma med ett förslag till ändring av föreningens stadgar, för att möjliggöra utskick av underlaget till årsmötet med e-post till de som så önskar. En förutsättning för ett sådant förslag är att det ska krävas ett aktivt önskemål om att få underlaget med e-post. Övriga ska även fortsättningsvis få underlaget med traditionell post.
Staffan visade sidan på webben över städområden, se https://håtö.se/stadomraden/. Där finns även de städområdesansvariga angivna. För flertalet av områdena har ännu ingen städområdesansvariga utsetts. Styrelsen ber alla medlemmar om hjälp med att finna lämpliga kandidater.
D. Om VA-utbyggnad
Lars-Göran Uddholm redogjorde för den pågående VA-utbyggnaden. Driftsättningen av det kommunala VA-nätet i Håtö är varken beroende av utbyggnaden av Lindholmens eller Kapellskärs reningsverk. Håtö-området planeras att driftsättas etappvis under 2016. Hela området beräknas preliminärt vara färdigt i december 2016. Arbetet med driftsättning av Insjövägen pågår och preliminärt kommer Norra Torpsvägen, Norrängshöjden, Rudvägen samt Sixten Schewens Väg att anslutas under våren/sommaren 2016. Anläggingen kommer utföras som ett LPA-system i sin helhet. Detta innebär att kommunen förser varje fastighet med en egen pumpenhet. En fördel är att man undviker lukt där avloppsvatten annars skulle ha samlats i pumpstationer. Den tidigare planerade kombinationen med självfall i vissa delar utgår. Ledningarna är på vissa sträckor är förlagd vid sidan av vägen.
De träd som avverkats i samband med detta har värderats av RF konsult till sammanlagt 30 000 kr. Träden kommer att ersättas av kommunen.
Under vintern med tjäle i marken har man passat på att bygga vid sidan av vägen och undvikit att gräva i vägen.
Mötet ställde följande frågor som Lars-Göran svarade på:
Fråga: Vad gäller för träd som fälls på enskilda tomter,
Svar: Ni har inte avtal med kommunen, men i överenskommelsen mellan föreningen och kommunen ingår att enskilda medlemmar ska behandlas på samma sätt.
Fråga: Kommer elledningarna att läggas ner
Svar: Lågspänningsnätet kommer inte att läggas ner, det är i för bra skick. Högspänning ska läggas ner. I vissa fall kommer arbetet att göras senare, d v s marken kommer då att grävas upp en gång till..
Fråga: Hur kommer marken att återställas?
Svar: Ingen återplantering kommer att ske, utan naturen får ta hand om det
Fråga: Får man plantera på föreningens mark?
Svar: Enligt överenskommelsen med kommunen gäller att ”Nyplantering av träd inom upplåtet område får endast ske efter medgivande från kommunen.” All eventuell plantering på föreningens mark får endast ske efter överenskommelse med föreningens förvaltare Lars-Göran Johansson.
Fråga: Läggs kanalisation för fiber?
Svar: Ja det görs, men det innebär inte att man lägger ner fiber. En leverantör finns ännu inte upphandlad. Det kan nog tänkas bli olika lösningar, antingen med entreprenörer eller med samfällighet. Lars-Göran ska bevakas frågan för föreningen.
Fråga: Efter det att man har grävt ner sina ledningar på tomten, får man då redan nu göra påkopplingen på förbindelsepunkten? Jag har fått olika besked!
Svar: Lars-Göran undersöker och återkommer.
Fråga: När ska avgiften till kommunen erläggas?
Svar: När förbindelsepunkten upprättas, vilket förväntas vara i slutet på året.
Fråga: Kan vi få mer info från kommun om exakta datum och hållpunkter.
Svar: Lars-Göran frågar kommunen om de kan ställa upp på ett informationsmöte.
E. Om midsommar
Lars-Göran Uddholm välkomnade alla till midsommarfirandet som traditionsenligt sker på Haget. Vi hoppas att vädergudarna står på vår sida och bjuder oss på sol och värme. I år arrangeras firandet av pumpgrupp 19. Föreningen står som vanligt för musik både på dagen och kvällen och ser till att vi ha två vakter på plats under kvällen.
F. Om planer på öppnandet av en ny vattenförbindelse till Lermaren
Förslaget har väckts av fiskevårdsföreningen. Frågan har tidigare behandlats av årsmöten 1995, 1996 och 1997. Det tidigare ärendet gällde både muddring och att öppna en förbindelse. Muddringen genomfördes och slutbesiktigades av kommunen. Frågan om en öppen vattenförbindelse lades ner bland annat på grund av oklarheter om kostnader
När frågan nu väcks på nytt är tanken att hela projektet ska finansieras av bidrag. Föreningen medger markupplåtelse men inte något finansieringsansvar
Dan Svennberg berättade om möjligheter att få bidrag från Norrtälje kommun och Länsstyrelsen. Ett problem är dock att för att få pengar från den ena parten måste man ha fått ut pengar från den andra.
Fråga: Vad säger Norrtälje kommun
Svar: Det är en viktig del som behöver klargöras
Fråga: Finns det risk att det påverkar vattenkvalitén vid badet?
Svar: Också en viktig sak som måste klarläggas. En lösning kräver troligtvis att en grusning behöver göras.
Fråga: Vilket djup skulle behövas?
Svar: Cirka 80 cm djup
Fråga: Hur hanteras avloppsledningarna vid en eventuell vägtrumma?
Svar: Det är entreprenören som äger den frågan.
Det konstaterades att Fiskevårdsföreningen inte kan vara motionär på Håtö tomtägareförenings årsmöte. Fiskevårdsföreningen uppmuntrades att till nästa årsstämma återkomma med mer information om en lösning och dess konsekvenser.
17. Eventuell avveckling av pumpgrupper, pumphus mm.
Lars-Göran Uddholm tog upp frågan om pumpgruppernas framtid efter det att samtliga fastigheter kan ansluta till kommunens nät. Det kan antas att anslutning till det kommunala vattnet kommer att ske vid olika tider och att några kommer att vilja lämna pumpgrupperna tidigare än andra. Bland incitamenten att lämna finns att vatten från egna pumpar inte får släppas ut i det kommunala avloppet och att de som inte har ett godkänt avlopp inte får använda dem.
En viktig uppgift för pumpgrupperna är nu att undersöka deras framtid. Det är viktigt att pumpgruppen reglerar vilka som är delägare och ska vara med och betala för fortsatt drift och underhåll. Även frågan om succesivt utträde och kostnader och eventuell avveckling behöver regleras.
Tomtägarföreningen tar inga kostnader för avveckling av pumphus och utrustning. Föreningen har enligt avtal endast upplåtit mark och vattentäkt till pumpgruppen som själva äger pumphus och utrustning. Föreningen kräver att de pumpgrupper som avvecklas även ser till att hus och utrustning tas bort samt att borrhålet pluggas igen.
Fråga: Kan en manuell pump sättas tillbaks?
Svar: Det är inget krav från föreningen.
Fråga: Är det dags att byta namn på ”pumpgrupp” till ”Städområden” eller ”Midsommargrupp”?
Svar: Tanken är att områdena ska leva kvar som en administrativ indelning av föreningen.
18. Övriga frågor
Fråga: FK-bryggan är ju nerlagd. Kommer fundamenten att tas bort? Ser inte trevligt ut idag.
Svar: Frågan tas med till nästa bryggbasmöte.
Årsmötet avtackade Annette Redtzer för hennes tid i styrelsen med en vacker blombukett och en varm applåd.
19. Årsmötet avslutas
Lars-Göran Uddholm tackade för visat intresse och årsmötet avslutades.
2016-03-22 2016-03-26 2016-03-24
Staffan Hagnell Jaakko Salminen Kenneth Westman
Sekreterare Justeringsperson Justeringsperson
En inscannade kopia på det Årsmötesprotokoll 2016 finns här.