Hoppa till innehåll

Information om fiberinstallation på Håtö

  • av

Både Norrtelje Energi och IP Only har fattat byggbeslut om fibernätet i vårt område. Det innebär att båda leverantörerna garanterar leverans av fiber på Håtö till alla som beställer. Här följer en jämförelse mellan Norrtelje Energis och IP Onlys erbjudande om fiberinstallation.

Håtö tomtägarförening ger ingen rekommendation av val av leverantör, utan det är upp till var och en att välja vilken leverantör man helst vill ha. För att man ska kunna göra detta val återger jag nedan den information jag fått från kommunen, Norrtelje Energi och IP Only.

Samverkansmöte

Kommunens bredbandsamordnare har bjudit in intresserade leverantörer till samverkanssamtal för fiberinstallationen i kommunen. Innan dessa förhandlingar är klara är en del frågor, t.ex. den om tomrören, lite oklara och förändringar kan ske. Denna förhandling förväntas vara klar i oktober 2016.

Tomrör eller inte

En vanlig fråga kring fibernätet är om tomrören som lades ner i samband med VA utbyggnaden kommer användas eller ej. Norrtelje Energi har ett exklusivt avtal om nyttjanderätten med kommunen som äger rören, och har redan påbörjat arbetet med att fylla dem med fiber. IP Only menar att man nästan garanterat också kommer få tillgång till dessa tomrör, medan Norrtelje Energi menar att man använder tomrörens fulla kapacitet och att IP Only därför helt enkelt inte får plats i tomrören.

Om IP Only inte får tillgång till tomrören kommer man gräva ner egna rör.

Grävning

Vid en eventuell nedgrävning av eget fibernät krävs tillstånd från Håtö tomtägarförening. Något sådant tillstånd har ännu inte givits, och IP Only har heller inte inkommit med sådan ansökan. Skulle en sådan ansökan inkomma krävs att frågan tas upp på årsmötet eller vid en extra stämma.

En grävning för fibernät är väsentligt enklare och mindre i omfattning än vad vi har blivit vana vid här på Håtö. Enligt IP Only grävs fiberrören ned på ca 40 cm djup och man har kapacitet för att gräva flera kilometer om dagen.

Grävning på den egna tomten

Grävning på den egna tomten kan i IP Onlys fall göras av fastighetsägaren själv eller av IP Only. Gräver man själv, får man en rabatt, se under pris nedan. Ett villkor är att de rör man har eller gräver ner för fiberanslutning fyller IP Onlys krav och att de mynnar vid anslutningspunkten vid tomtgräns och vid önskad plats i huset.

Fibern behöver inte grävas ner speciellt djupt, 30 cm räcker gott och väl. Ett tips är att lägga ned tomrör för fibern i samband med att man installerar VA.

Norrtelje energi inkluderar inte grävning på egen tomt och avser inte ge någon rabatt på sitt pris.

Båda leverantörerna drar in fibern i huset, monterar och ansluter fibern i fibermodemet. Fibermodemet ingår i priset i båda leverantörernas erbjudande. Modemen skall sitta frysfritt och torrt, t.ex. i hallen. Det får inte sitta utomhus eller i våtutrymme.

Leveranstid

Norrtelje Energi har påbörjat arbetet med fiberdragningen och menar att leverans kan bli under hösten, men mer troligt till våren. IP Only garanterar leverans senast december 2017. Båda leverantörerna garanterar att alla som beställer inom respektive beställningstid blir anslutna.

Pris och beställning

Observera att båda leverantörerna har ett sista datum för beställning om man vill ta del av deras erbjudande om pris och leveranstid. Man kan beställa senare, men då kommer priset bli högre. Man kan naturligtvis också avstå från att installera sin fiber, men vill man senare ansluta sig kan det både bli betydligt dyrare och ta betydligt längre tid, speciellt om man vill ansluta sig efter den initiala fiberinstallationen skett i områden.

Norrtelje Energis pris är 19.000 kr och omfattar anslutning till anslutningspunkten (som placerats vid tomtgränsen, förmodligen på samma ställe som VA-anslutningen) och installation av modemet i huset. Grävning på egen tomt inkluderas inte i Norrtelje Energis erbjudande.

IP Only har en lite mer komplicerad prisbild eftersom man valt att rabattera avgiften om man själv gräver (grävning upp till 45 meter i mjuk mark ingår normalt i IP Onlys erbjudande).

  • Om IP Only EJ får tillgång till tomrören och behöver gräva på tomtägarens tomt kostar anslutningen 19.900 kr
  • Om IP Only EJ får tillgång till tomrören, men tomtägaren gräver själv är priset 17.900 kr
  • Om IP Only FÅR tillgång till tomrören, men behöver gräva på tomtägarens tomt kostar anslutningen 14.900 kr
  • Om IP Only FÅR tillgång till tomrören, och tomtägaren gräver själv är priset 9.900 kr

Det har förekommit spekulation kring hur IP Onlys rabatt debiteras. Spekulationen har varit att man betalar det fulla priset (alltså 19.900 kr) och får rabatten i retur via tomtägarföreningen. Det finns en viss sanning i detta. Ett sådant förslag kom från IP Only eftersom deras fakturasystem inte riktigt klarade av den här typen av rabatter. Arbete pågår dock för att se till att rabatten räknas av direkt på den faktura man får efter fibern anslutits.

Värt att notera är att IP Only har en abonnemangsform där man betalar endast för den tid man använder fibern. Detta kan vara praktiskt för sommarboende, som inte vill betala för hela året utan kanske bara för sommarmånaderna.

Bindningstider

En annan vanlig fråga är om anmälning/beställning är bindande eller ej. Här skiljer sig leverantörerna åt. En beställning hos Norrtelje Energi blir bindande först när Norrtelje Energi bekräftat att arbetet är påbörjat, medan en beställnings hos IP Only är bindande i två år.

Hos Norrtelje Energi kan man alltså avboka sin beställning fram tills arbetet med fibern påbörjats (vilket i princip är nu) medan en beställning hos IP Only inte kan avbokas inom två år från beställningstillfället. I vårt fall tycks detta iofs ha blivit en icke-fråga i och med att båda leverantörer garanterar anslutning inom en rimlig tidsperiod.

Tjänster

När man väl fått sin fiber installerad är det dags att välja vilka tjänster man vill ha. Man kan naturligtvis välja att installera fibern, men inte ha några tjänster. Då betalar man bara anslutningsavgiften. Väljer man en eller flera tjänster betalar man dessa per månad.

Vilka tjänster som finns beror lite på vilken fiberleverantör man väljer, men utbudet är snarlikt. Den största skillnaden är att man i IP Onlys nät i dagsläget inte kan beställa Telias tjänster.

De tjänster som erbjuds i fibern varierar också över tid. Tjänsteleverantörer och tjänster kan tillkomma och tas bort.

Läs mer on tjänster i Norrtelje Energis nät på www.bredbandswebben.se och i IP Onlys nät på www.iponly.se.

 

Rickard Engberg

Brusmarvägen 10. Telefon: 070-555 94 98