Hoppa till innehåll

Om fiberanslutning – kompletterande information från Norrtelje Energi och IP Only

Den (13/7-17) besökte Norrtelje Energi föreningen för att informera om den pågående fiberinstallationen, så jag passade på att ställa några frågor. Jag passade också på att ringa IP Only och ställa motsvarande frågor. Här är svaren.

När kommer installationen att vara klar?

Båda leverantörerna är igång med arbetet att installera/förbereda fiberinstallationen hos oss här på Håtö, och båda menar – att om allt går som det ska – kommer installationen vara klar under hösten 2017. Många som beställt IP Only har varit oroliga för att de inte kommer klarar sitt löfte om installtation senast dec 2017, men mad meddelar alltså att det löftet håller. Observera dock att båda leverantörerna kommunicerar en viss osäkerhet för faktorer de inte kan påverka, t.ex. olika avtal, tillstånd etc.

Finns alla avtal som krävs och är de undertecknade?

För att få tillgång till schaktning på föreningens mark måste man ha ett tillstånd. Ingen av leverantörerna har idag tecknat detta tillstånd med föreningen, men styrelsen fick vid årsmötet uppdraget att teckna dessa tillstånd för föreningen och väntar bara på att leverantörerna skall komma in med avtalen. Båda leverantörerna har sökts för detta. Emellertid behöver inte Norrtälje Energi vänta på detta  avtal, eftersom rör nedan är nedgrävda och avtalet formellt tecknas av kommunen.

Behöver leverantörerna gräva och hur stor blir i så fall påverkan?

Norrtelje Energi behöver inte gräva mer än en kort sträcka på norra sidan av E18. IP Only kommer inte ha tillgång till nedgrävda rör, och måste därför gräva. Jag frågade om hur stor påverkan på våra marker och hur mycket arbete det blir, och man meddelade att påverkan kommer bli liten.

Vad händer om man inte grävt klart på sin tomt när fibern kommer?

Många vill koordinera fiberinstallationen med sin VA installation, eller i alla fall vara klar med VA innan fibern skall anslutas. Men vad händer om man inte är det? Norrtelje Energi meddelar att om det inte är färdiggrävt, sker installationen vid ett senare tillfälle när det är färdiggrävt. Om Norrtelje Energi ska gräva på tomt kostar det ca 2.000 kr.

Vad händer om man vill efteranmäla sig?

För Norrtelje Energi gick kampanjtiden ut igår, men man kan efteranmäla sig för ett pris på 22.500 kr (istf 19.000) kr.