Hoppa till innehåll

Hjärtstartare

På Håtö tomtägarförening finns en hjärtstartare.

Det är en halvautomatisk apparat som är helt självinstruerande. Det är medvetet en halvautomatisk apparat då det som skiljer från en helautomatisk är att man själv måste trycka på knappen för att ge impuls/stöt till patienten. En helautomatisk gör detta vid rätt tillfälle utan knapptryck men risken med det är att apparaten inte vet om någon annan vidrör personen som skall återstartas och därför riskerar att också få en stöt med risk för livsfara.

Instruktionsfilm: https://youtu.be/r_4aLbDvj14

Apparaten kräver inte någon utbildning då den i sig är automatisk med en talande röst som ger tydliga instruktioner men tillverkaren rekommenderar starkt att man skall vara utbildad i hjärt&lungräddning för att kunna hantera patienten och utföra dom instruktionerna som apparaten ger.

Apparaten är placerad på Rävgaddsvägen 1 dvs den gamla kiosktomten.

_

Den är synligt placerad på garaget och syns tydligt från vägen både med skylt och det gröna värmeskåp som den sitter i. Då det är en privat tomt, gå inte in i trädgården om det inte är akut läge. Adressen är vald av styrelsen som bedömde det som en bra och central plats på Håtö.

Skåpet är väderskydd för hjärtstartaren med inbyggd värme för att klara temperaturer ner till -40 grader. Skåpet är försett med larm som ljuder om man tar ut hjärtstartaren. I övrigt finns inga andra lås eller spärrar.

”Fadder” för hjärtstartaren är Jesper Svedberg. Han har tagit på sig att hålla koll på den och att den är redo att använda. Sänd gärna gärna era frågor och tankar om hjärtstartaren till Jesper på jeppe_s16@hotmail.com.

Mer information om hjärt-lungräddning finns på Svenska rådet för hjärt-lungräddning.