
Våra skogar, ängar och hagar präglas av mycket stora naturvärden och stor hänsyn ska vid skötsel och användning av dem. Håtö tomtägareförening har tagit fram en policy för skötsel och användning av allmänningarna vilken finns att läsa här:
Dokument | Beskrivning |
Riktlinjer för förvaltning av allmänningar | Dokumentet beskriver riktlinjer för det praktiska arbetet som kan utföras av medlemmar och av trivselgrupper på föreningens allmänningar. |
Bilaga 1: Skötselrekommendationer för olika naturtyper på Håtö | Bilagan beskriver olika naturtyper på Håtö och hur de bör förvaltas i ett långsiktigt perspektiv. Framtaget för styrelse, samordnare av trivselgrupper samt för medlemmar som vill fördjupa sina kunskaper. |
Bilaga 2: Rekommendationer för hantering av Invasiva arter på Håtö | Bilagan beskriver invasiva arter på Håtöområdet och hur de bör tas om hand. |
Riktlinjer för användning av allmänningar | Dokumentet beskriver riktlinjer för vad man får och inte får göra på föreningens allmänningar. |
Riktlinjer för förvaltning av allmänningar inom Håtö Tomtägareförening
Version 1.0 Fastslagen av styrelsen 2025-03-05
I detaljplanen för Håtö 2:6 är ca 86 ha avsatta såsom allmänning, varav ca 65 ha utgör skogsmark, ca 13 ha åker och 50 % av skogsarealen är beväxt med skog som är äldre än 100 år. Området innehåller såväl barrskog, lövträd av olika slag samt åker, äng, myr och berg. Föreningens uttalade syfte med dessa marker är att vårda dem på bästa sätt för att ge medlemmarna tillgång till naturupplevelser och rekreation.
För att ha ett öppet och tillgängligt Håtö behöver området förvaltas på ett hållbart sätt så att skogen, ängarna, hagarna och strändernas värden bevaras och utvecklas för framtiden.
Löpande skötsel och vård av vår gemensamma skog och natur
Naturvårdsplan för skog och natur
Styrelsen ansvarar för att föreningen alltid har en gällande långsiktig (5-10 år) naturvårdsplan för våra allmänningar. Här beskrivs även hur föryngring av träd och växtlighet skall ske utifrån naturtyperna på Håtö (bilaga 1). Naturvårdsplanen fastställs på föreningens årsmöte.
Styrelsen skall på basis av naturvårdsplanen upprätta en åtgärdsplan för innevarande år. Denna plan skall föredras som informationspunkt för årsmötet och prioritera de viktigaste insatserna under året. Styrelsen/förvaltaren beställer åtgärder av våra entreprenörer och planerar insatser tillsammans med Samordnarna för trivselgrupperna.
Trivselgrupper
För att möjliggöra och uppmuntra medlemmarnas engagemang i skötseln av allmänningarna och för att hålla nere föreningens/våra kostnader kan trivselgrupperna och fastighetsägare utföra vissa återkommande insatser. Åtgärder på allmänningarna genomförs vid lämplig tidpunkt på vår och höst för att undvika störning av häckande fåglar och andra djur med ungar.
Arbetet i trivselgrupperna leds av Samordnarna som också utgör länk till styrelsens Förvaltare. Trivselgrupperna bidrar genom att göra insatser i linje med detta dokument, skötselrekommendationerna (bilaga 1) samt naturvårdsplanen eller annat som förankrats med styrelsen. En del åtgärder är årligt återkommande medans andra är engångsåtgärder.
Allmänt om åtgärder på allmänningarna/föreningens mark
Medlemmar kan utföra åtgärder som överensstämmer med riktlinjerna och föreningens långsiktiga mål så att träd och buskar av olika ålder och art bevaras.
- Buskar och sly med en stam som ej överstiger 15 cm i omkrets på en meters höjd kan gallras. Som grundregel bör viss del av slyet sparas för att säkerställa återväxt. När det uppvuxna slyet blivit småträd (2-3 år) kan ytterligare selektering göras så att några ungträd får fortsätta växa upp och bli så kallade efterträdare. Om buskar och vissa slyskott tillåts växa upp minskar tillväxten av nytt sly.
- Toppkapning av träd och buskar får inte ske.
- Kapning ska ske så nära marken som möjligt och snitten ska vara raka så att inga spetsar som kan skada djur eller ev skogsmaskiner sticker upp.
- Genom att lämna kvar stammar på marken där det passar skapas bättre förutsättningar för insekter, fladdermöss och fåglar.
- OBS! Arbete med motorsåg på allmänningarna får endast göras av medlemmar med motorsågskörkort med lägst behörighet AB.
- Under inga villkor får plantering av träd eller buskar göras på föreningens allmänningar utan förvaltarens tillstånd.
- Även på Håtös allmänningar finns inslag av invasiva växtarter. Dessa måste hanteras efter överenskommelse med förvaltaren och i enlighet med bilaga 2, “Rekommendationer för hantering av invasiva växter på Håtö”.
Stränder
Håtös stränder har en växtlighet bestående av örter, buskar och träd som al, ask och björk. Vass dominerar vattenbryn men blandas med öppna partier. Växter skyddar mot vind, erosion och ger livsmiljöer åt fåglar och fiskar. Genom att varsamt röja sly, gallra och slå vass strävar vi efter öppna och tillgängliga strandmiljöer med utsikt över vatten samtidigt som vi bevarar vår unika natur för kommande generationer.
Vassröjning
Styrelsen prioriterar de viktigaste insatserna under året, beställer vid behov vassröjning av entreprenör. Trivselgrupperna och fastighetsägare får ta bort vass i anslutning till bryggor och stränder efter överenskommelse med förvaltaren.
Öppen natur – hagmark, ängar och gräsytor
Våra ängar och hagar sköts genom slåtter och klippning som styrelsen/förvaltaren beställer av entreprenörer. Det är viktigt att markerna klipps 1-2 gånger om året för att förhindra igenväxning. Mindre ängar och hagar som sköts av föreningsmedlemmar bör endast klippas 1-2 gånger per år för att möjliggöra att blommor kan sätta frön och på så sätt gynna blomstrande ängar.
Gräsytor för aktivitet och stigar, och som behöver klippas ofta kan med fördel skötas av trivselgrupperna och fastighetsägare efter överenskommelse med styrelsen.
Speciella insatser gällande träd
Nedtagning av träd
Medlem eller en grupp av medlemmar kan lämna önskemål om att enstaka träd som finns i omedelbar närhet till deras fastighet skall fällas. Medlem som önskar fälla träd eller göra åtgärder i naturen i närheten av sin egen tomt ska först fråga de närmaste grannarna. Om majoriteten av grannarna säger ja ska en skriftlig förfrågan göras till styrelsen på blankett som tillhandahålls av föreningens förvaltare. Den ska innehålla uppgifter om vilket område och vad för åtgärd och orsak till varför man önskar utföra åtgärden. Förfrågan ska också innehålla en förteckning över vilka grannar som tillfrågats och vilken inställning de har samt vem som kommer att utföra åtgärden. Grundregeln är att styrelsen som helhet fattar beslut för åtgärder på allmänningar och meddelar detta skriftligt till sökande, inga muntliga överenskommelser gäller. Förvaltaren har dock mandat att själv besluta om tillstånd för mindre åtgärder som ej går emot riktlinjerna.
Trädfällning på allmänningarna får endast utföras av personer med motorsågskörkort/företag med rätt kompetens och ska ske på ett fackmannamässigt sätt. Kostnaden för fällning och avstädning skall betalas av den eller de tomtägare som ansöker om åtgärden.
Träd som utgör fara
Om styrelsen uppfattar att ett träd utgör fara för människor eller egendom tar styrelsen hjälp av en fackman för att bedöma situationen. Träd som utgör risk åtgärdas och bekostas av föreningen.
Åtgärder på egen tomt
Fastighetsägare ansvarar själva för skog och annan natur på sin egen tomt men är då skyldig att kontrollera att trädet står inom tomtgränsen enligt Lantmäteriets ritningar. Om större åtgärder som trädfällning påverkar någon grannes miljö är det naturligtvis trevligt att prata med grannarna om detta i förväg.
Styrelsen påminner också om att det inte är tillåtet att deponera/sprida trädgårdsavfall från den egna fastigheten på allmänningarna på grund av risk för spridning av invasiva arter (läs mer om vilka arter som kan finnas på både allmänningar och egen tomt/fastighet och hur de bäst hanteras här).
Riktlinjer för användning av allmänningar inom Håtö Tomtägareförening
Version 1.0 Fastslagen av styrelsen 2025-03-05
Syfte
Allmänningarna inom föreningens område – såsom ängar, skog, stränder, bryggor, vattenområden, parkeringar, vägar, vägrenar, vandringsstigar, båtupptagningsramp, båtplatser, allmän festplats och fotbollsplan – är gemensamma ytor som tillhör medlemmarna i Håtö Tomtägareförening. Dessa ytor ska främja rekreation, samvaro och naturupplevelser för alla medlemmar.
Riktlinjerna grundar sig på föreningens stadgar, där det framgår att föreningen syftar till att “befrämja åtgärder för medlemmarnas trivsel samt utöva tillsyn över att området uppfyller goda sanitära och estetiska förhållanden.”
Allmänna principer
För att skapa en trivsam och hållbar miljö för alla medlemmar bygger föreningens verksamhet på följande principer:
Respekt för natur och miljö
Medlemmarna ska visa hänsyn till den naturliga miljön och bidra till att bevara områdets ekologiska värden. Detta innebär att minimera negativ påverkan på naturen genom att undvika nedskräpning, skydda växtligheten och använda hållbara metoder för rekreation och underhåll.
Gemensamt ansvar
Som medlemmar i föreningen delar vi ansvaret för att vårda våra gemensamma resurser. Alla uppmanas att bidra till underhållet av allmänna ytor och aktivt delta i föreningens aktiviteter när möjlighet finns. Samordningen av arbetet med att förvalta allmänningarna sker genom trivselgrupper utsedda av styrelsen eller genom professionella aktörer som anlitas av föreningens förvaltare. Se separat dokument: “Riktlinjer för förvaltning av allmänningar.”
Tillgänglighet
Alla medlemmar har lika rätt till användning av allmänningarna utan diskriminering. Användning ska ske med respekt för grannar och får inte störa boendefriden eller andra medlemmars trivsel.
Aktiviteter
Styrelsen välkomnar initiativ som bidrar till att allmänningarna används för rekreation och samvaro. Allmänningarna är tillgängliga för alla medlemmar som vill njuta av naturen genom promenader, svamp- och bärplockning, sport och lek samt andra naturnära aktiviteter. Styrelsen uppmuntrar kreativa förslag som ökar trivseln för alla.
- Placering av möbler
Efter styrelsens godkännande kan bord och bänkar placeras på lämpliga platser för sociala stunder. Dessa ska dock vara tillgängliga för alla medlemmar. - Båtliv
Håtö omges av vatten som ger fantastiska möjligheter till båtliv. Föreningen har 10 bryggor som man kan hyra båtplats vid. Grundregeln är att båtar ska förtöjas vid de tillgängliga bryggorna. Mindre båtar kan dock dras upp på stränderna på de av föreningen identifierade p-platserna för båtar. Se hemsidan för mer information. Gäster till medlemmar som tillfälligt vill lägga till vid en brygga kontaktar bryggansvarig för respektive brygga. Båtar ska framföras så att det inte riskerar att bli olyckor och onödigt svall som stör badande och de båtar som ligger vid bryggorna. - Bad
Föreningen har två bad, söder om Hagängsvägen samt nordväst om halvön Rävgadden. I tillägg finns räddningsstegar på föreningens båtbryggor som medger bad. Här måste badande ta hänsyn till båttrafiken för att undvika olyckor.
- Festplats
En allmän festplats finns tillgänglig för större samlingar. Midsommardans och lekar anordnas årligen. Medlemmar kan boka festplatsen för egna evenemang med styrelsens godkännande. - Sport och lek
En bollplan finns tillgänglig för bollspel och andra aktiviteter. - Fiske
Fiske är tillåtet från land, bryggor och båt. Håtöviken och närliggande område är klassat som fredningsområde, vilket innebär totalt fiskeförbud mellan 1 april och 15 juni för att skydda abborre, gädda och gös under lekperioden. Det finns också regler för nätfiske. Se Håtö Fiskevårdsförening som också arbetar aktivt med att förbättra förutsättningarna för fiskebeståndet runt Håtö. - Promenadstigar
Det finns flera promenadstigar i området, bl.a. Håtöruntslingan, som är drygt 5 km och varierar mellan skog, äng och stränder. Slingan är uppmärkt med röda fyrkanter. Förutom Håtöruntslingan finns det många andra promenadstigar, se separat karta på föreningens hemsida. - Seglarskola
Håtö seglarskola bedriver verksamhet tre veckor per sommar för barn och ungdomar, se separat hemsida. - Städdagar
Trivselgruppernas arbete samordnas ofta under vår- eller höststäddagar. Allmänt rekommenderas att städdagar genomförs vid lämplig tidpunkt på vår och höst för att undvika störning av häckande fåglar och andra djur med ungar. Håtöområdet är detaljplanerat område och därigenom har Norrtälje kommun eldningsregler som måste efterlevas. Däribland är eldning förbjudet från 1:a april – 30:e september förutom på Valborgsmässoafton.
Begränsningar
För att bevara områdets natur och trivsel gäller följande begränsningar:
- Kommersiella syften
Föreningens mark får inte användas för kommersiella syften utan styrelsens tillstånd. - Motorfordon på allmän mark
Det är inte tillåtet att köra eller parkera motorfordon (inklusive mopeder och fyrhjulingar) på stigar, gräsmattor eller andra grönytor utöver angivna parkeringsområden. Ej heller får släp, båtvagnar eller liknande parkeras på föreningens allmänningar. - Anläggande av fasta installationer
Det är inte tillåtet att uppföra fasta installationer såsom trädäck eller byggnader. Det är heller inte tillåtet att uppföra stenmurar, planteringar eller andra fasta installationer som kan göra gemensam mark otillgänglig för andra medlemmar. Inte heller får markområden på allmänningar införlivas med egen tomt. På föreningens vatten eller stränder får inte privata bryggor uppföras. - Anläggande av träd, växter eller liknande
Det är inte tillåtet att plantera träd eller buskar på föreningens allmänningar utan förvaltarens tillstånd. - Nedskräpning och miljöfarlig hantering
Allmänningar ska hållas fria från skräp, byggavfall, kemikalier och andra föroreningar. Eldning av allt annat än träd och grenar är ej tillåtet på föreningens allmänningar. - Högljudda aktiviteter och störande evenemang
Aktiviteter som genererar hög ljudnivå, till exempel hög musik eller andra störande ljud, är inte tillåtna på allmänna ytor för att säkerställa en lugn miljö för alla boende. - Övernattning på allmän mark
Allemansrätten förutsätts följas. - Privat egendom på allmänningen
Privata föremål, såsom trädgårdsredskap, ved, leksaker eller båtar eller båtutrustning, får inte förvaras på allmän mark. - Avverkning och skadegörelse på växtlighet
Träd och buskar får inte fällas eller toppas utan styrelsens godkännande. Träd som utgör fara för människor eller egendom kan tas ner efter styrelsens bedömning och på föreningens bekostnad.
Tillstånd, servitut och särskilda regler
- Ansökan om tillstånd
Om medlemmar vill arrangera större evenemang eller utföra åtgärder på allmänningarna, skall alltid tillstånd erhållas från styrelsen. - Undantag
Undantag från reglerna kan beviljas av styrelsen beroende på omständigheter och efter diskussion med närliggande grannar vid behov. - Servitut
Kontakta styrelsen vid frågor runt servitut.