Hoppa till innehåll

Frågor och svar om fiberutbyggnad på Håtö

  • av

Många av oss på Håtö har fått erbjudanden om fiberanslutning från IP-Only och Norrtälje energi. Samtidigt vet de flesta att tomrör för fiber har lagts ned i samband med VA utbyggnaden. Det här leder till förvirring, så jag ska försöka förklara vad som gäller.

Jag har varit i kontakt med både kommunen som äger tomrören, Norrtälje energi som är kommunens största fiberleverantör och IP-Only som satsar aggressivt på att bygga ut sitt eget fibernät i hela Sverige. Informationen jag fått från dessa parter är samstämmig och kan sammanfattas så här.

Kommunen äger de tomrör som lagts i samband med VA utbyggnaden och har sedan en månad gett Norrtälje energi möjligheten att hyra dessa rör för att erbjuda en öppen fiberlösning här på Håtö. Norrtälje energi har exklusivitet i att hyra dessa rör av kommunen under två år. Om man inte utnyttjat denna möjlighet under den tiden, kan andra intressenter hyra tomrören.

IP-Only kommer, om de får ett tillräckligt stort intresse från oss, gräva ner egna rör för fibernätet. Det kommer i så fall alltså behöva grävas efter våra vägar igen, men inte alls lika djupt. Fiberrör brukar fräsas ner och är en ganska snabb process.

Det är alltså öppet för vilken intressent som helst att erbjuda fiberanslutning, men sannolikt finns inte underlag för fler än en leverantör. Både Norrtälje energi och IP-Only kommer alltså knappast erbjuda denna lösning samtidigt i vårt område.

Vilken fiberleverantör man väljer är naturligtvis upp till var och en, men vi tror att det bästa och snabbaste för oss är att så många av oss som möjligt väljer samma leverantör. Därför vill vi samla in hur många av oss som är intresserade av en fiberanslutning. En sådan intresseanmälan är inte bindande, och en funktion för att göra denna intresseanmälan kommer snart upp här på hemsidan.

IP-Only har redovisat en kostnad på 19.900 kr för anslutningen, Norrtälje energi 19.000 kr per fastighet, varav en del sannolikt går att utnyttja rotavdrag på.

Varmt välkomna att ställa frågor i kommentarsfältet nedan, eller eposta/ringa enligt nedanstående kontaktytor.

Rickard Engberg
tel. 070-555 94 98
epost. rickard@engberg.io

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *