Frågor och svar om fiberutbyggnad på Håtö

Frågor och svar om fiberutbyggnad på Håtö

Category : Uncategorized

Många av oss på Håtö har fått erbjudanden om fiberanslutning från IP-Only och Norrtälje energi. Samtidigt vet de flesta att tomrör för fiber har lagts ned i samband med VA utbyggnaden. Det här leder till förvirring, så jag ska försöka förklara vad som gäller.

Jag har varit i kontakt med både kommunen som äger tomrören, Norrtälje energi som är kommunens största fiberleverantör och IP-Only som satsar aggressivt på att bygga ut sitt eget fibernät i hela Sverige. Informationen jag fått från dessa parter är samstämmig och kan sammanfattas så här.

Kommunen äger de tomrör som lagts i samband med VA utbyggnaden och har sedan en månad gett Norrtälje energi möjligheten att hyra dessa rör för att erbjuda en öppen fiberlösning här på Håtö. Norrtälje energi har exklusivitet i att hyra dessa rör av kommunen under två år. Om man inte utnyttjat denna möjlighet under den tiden, kan andra intressenter hyra tomrören.

IP-Only kommer, om de får ett tillräckligt stort intresse från oss, gräva ner egna rör för fibernätet. Det kommer i så fall alltså behöva grävas efter våra vägar igen, men inte alls lika djupt. Fiberrör brukar fräsas ner och är en ganska snabb process.

Det är alltså öppet för vilken intressent som helst att erbjuda fiberanslutning, men sannolikt finns inte underlag för fler än en leverantör. Både Norrtälje energi och IP-Only kommer alltså knappast erbjuda denna lösning samtidigt i vårt område.

Vilken fiberleverantör man väljer är naturligtvis upp till var och en, men vi tror att det bästa och snabbaste för oss är att så många av oss som möjligt väljer samma leverantör. Därför vill vi samla in hur många av oss som är intresserade av en fiberanslutning. En sådan intresseanmälan är inte bindande, och en funktion för att göra denna intresseanmälan kommer snart upp här på hemsidan.

IP-Only har redovisat en kostnad på 19.900 kr för anslutningen, Norrtälje energi 19.000 kr per fastighet, varav en del sannolikt går att utnyttja rotavdrag på.

Varmt välkomna att ställa frågor i kommentarsfältet nedan, eller eposta/ringa enligt nedanstående kontaktytor.

Rickard Engberg
tel. 070-555 94 98
epost. rickard@engberg.io


8 Comments

Staffan Hagnell

2016.07.16 at 7:03 e m

Tack Rickard, mycket bra! Jag ser verkligen fram mot att få en bättre internetanslutning än den har har idag. Har IP-Only eller Norrtälje energi angivit hur många kunder de måste ha för att vara intresserade? Jag förstår att de måste ha viss volym för att köra igång, men får vår del är det väl inte långsiktigt fel om det finns en konkurrens mellan två operatörer?

  rickard@engberg.io

  2016.07.16 at 7:49 e m

  Nej, de har inte sagt något om det. Men jag kommer kontakta dem igen i veckan och uppdatera mig inför sommarmötet och lägga upp vad de säger här.

Daniel Fagerberg

2016.07.19 at 10:01 f m

Hur anmäler man sig intresserad till föreningen så ni vet antalet k

Daniel Fagerberg

2016.07.19 at 10:02 f m

Hur anmäler man sig intresserad till föreningen så ni vet antalet?

  rickard@engberg.io

  2016.07.22 at 3:19 e m

  Vi har inte hunnit få upp ett formulär ännu, men det kommer. Vet inte exakt hur det kommer se ut, men jag tänker mig att varje fastighet får säga ja, nej eller vet ej eller något i den stilen.

Steeve Falk

2016.07.22 at 2:38 e m

Hej Rickard,
Vill på för hand tacka för att du tar energin att undersöka detta för föreningen.

Har läst Norrtelje Energis erbjudande och blir lite konfunderad över vad som exakt ingår när man betalar 19.000:-. Det står allt utom grävning. Inkluderar det t.ex att man aldrig kommer att behöva betala en årsavgift till Norrtelje-Energi? Inte lyckats hitta något om detta hos Norrtelje-Energi.

Googlade lite istället för att förstå mera och hamnade snabbt på bredbandsforum http://www.bredbandivarldsklass.se/Om-Bredbandsforum/Vara-arbetsgrupper/villagruppen/Bredband-till-villa/vanliga-fragor/Vad-kostar-en-fiberanslutning/
Där har de en bild som man kan förstå. Har en sådan bild nämnts i samtalen med Norrtelje-Energi/IP-only?

  rickard@engberg.io

  2016.07.22 at 3:22 e m

  Kostnaden kan ibland vara otydlig, och jag ska inte hävda att jag är expert. Anslutningsavgiften täcker installationen vad gäller fiber fram till accesspunkten vid tomten, oftast också grävning på tomten fram till fastigheten och anslutning och installation av fibermodemet som normalt placerar innanför ytterdörren eller på lämplig plats. Sen kommer det till en månadsavgift för de tjänster du väljer, t.ex. TV, Internet etc. De avgifterna tas ut av tjänstetillhandaållaren, t.ex. Bredbandsbolaget, Comhem eller Telia. De hyr utrymmet i fibern av fiberleverantören, i vårat fall förmodligen Norrtälje Energi eller IP Only. Det skall alltså inte tillkomma några avgifter för själva fibern, utan bara för de tjänster du väljer.

ปั้มไลค์

2020.07.09 at 5:59 e m

Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

Leave a Reply